HETTY

welkom

hetty

werk

exposities

tuin

ATELIER PANHOF

cursussen

info cursisten

kees van gilst

I OEUVRE

1 atelier

2 academie, hout

3 het zeeuwse landscha...

4 van zeeuws landscha ...

5 gaas en transparantie

6 tekens uit de natuur ...

7 papier en objecten va ...

8 van vuurwerkpapier ...

9 ervaring van landschap

10 achter glas schilderi...

II ''ZONDER TITEL''

1 titel

2 materiaal

3 techniek, eitempera

4 beeldaspecten

5 inhoud

6 functie

 

Kees van Gilst onder de loep

16 geïllustreerde interviews over zijn werk

Ontstaat een kunstwerk 'zomaar'?

Dit zijn enkele van de onderwerpen waarop Kees van Gilst ingaat bij de interviews.

 

Inhoud van de interviews

Deel I OEUVRE

I.1 Atelier

(5 min.) Kennismaking met Kees van Gilst in zijn atelier. Over de weg die een jongen van gereformeerden huize van het eiland Noord-Beveland, ging naar de academie in het verre Breda ...

I.2 Academie, hout

(2,5 min.) Over de academietijd aan de kunstacademie St. Joost in Breda. In dit prille begin van zijn kunstenaarschap richt Kees zich op het schilderen. Hout speelt een belangrijke rol in zijn onderzoek. Met de bakfiets haalt hij oud hout om 'mee te schilderen'....

I.3 Het Zeeuws landschap, lino's

(2.5 min.) Na zijn academietijd terug in het Zeeuwse, kijkt Kees met een frisse blik om zich heen. Hij probeert met foto's en grafiek de essentie van dat Zeeuwse landschap te pakken.

I.4 Van Zeeuws landschap naar abstractie

(2.5 min.) Niet meer uitsluitend geïnteresseerd in het specifieke DNA van het Zeeuwse landschap, verbreedt Kees zijn onderzoeksgebied naar dingen die hier zijn, maar ook elders....

I.5 Gaas en transparantie

(2 min.) Doordat hij abstracte landschapsschilderijen op transparante materialen los in de ruimte hangt, bevindt de kijker zich niet alleen vóór, maar ook tussen het werk en heeft zo een ervaring van landschap.

I.6 Tekens uit de natuur op papier

(6 min.) Een blik in het schetsboek van de kunstenaar geeft een inkijkje in zijn bronnen. Als je daarna zijn kartons ziet is er meteen herkenning: de tekens daarop zijn geabstraheerde vormen uit dat schetsboek. Het papier wordt bij het maakproces al gekleurd. De werken hebben, ook op afstand heldere, zelfs brutale kleuren.

I.7 Papier en objecten van vuurwerkpapier

(6 min.) Op nieuwjaarsochtend gaat Kees op pad en vult op straat tientallen zakken met resten vuurwerkpapier. Daarvan maakt hij schilderijen en objecten. Dat werk heeft te maken met recycling tegenover commercie en met tijd en rituelen verbonden met de tijd.

I.8 Van vuurwerkpapier naar landschap

(7 min.) Bij de kartons en bij de schilderijen met vuurwerkpapier had zwart altijd het laatste woord. Nu wil Kees iets nieuws, anders kijken, een nieuw terrein veroveren. Hij keert terug naar landschap en olieverf, maar gaat op zoek naar een nieuwe kleur- en materiaalbehandeling. Hoe krijgt hij de olieverf minder diep? Hij experimenteert met een combinatie van eitempera, olieverf en zand.

I.9 Ervaring van landschap

(4 min.) Kees heeft een expositie in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg met de titel 'Tussen blauw en groen'. Er zijn echter geen 'landschapjes' te zien, hoe kan dat?

I.10 Achter glas schilderingen

(10 min.) Na een periode van schilderen met eitempera en olieverf, gaat Kees over op een andere techniek, het achter glas schilderen. Ook de thematiek is nieuw: 'vensters'. Alhoewel, nieuw, Kees legt verbanden met werk van oude meesters en andere moderne kunstenaars. Het thema landschap lijkt verdwenen...

 

Deel II "ZONDER TITEL"

II.1 Titel

(2 min.) Een werk met de titel 'Zonder titel', wat moet je je daarbij voorstellen? Waarom geeft een kunstenaar zijn werk deze vreemde naam? Daar is over nagedacht!

II.2 Materiaal

(1.5 min.) Op zoek naar een precieze balans tussen kleuren die niet te diepe mogen zijn, komt hij uit op een combinatie van twee technieken.

II.3 Techniek, eitempera

(3 min.) In dit interview verlegt Kees de aandacht naar een werk dat geen overschildering van olieverf heeft. Aan de hand van dit werk legt hij de techniek van het schilderen met eitempera uit.

II.4 Beeldaspecten

(5.5 min.) Kees vertelt over kleur en het belang van contrast en de functie van grijzen. Bij zijn composities speelt de breedte van de kwasten een grote rol. Hij heeft het ook over ruimte in een schilderij, over wat dat is en hoe hij die suggereert.

II.5 Inhoud

(3 min.) Dit werk gaat over landschap én over schilderen. Kees probeert, voor zichzelf en voor de kijker, iets te veranderen in de waarneming van het landschap. Het gaat bij dit werk dus niet over grote meeslepende zaken, maar een schilderij kan ook gebukt gaan onder teveel inhoud...

II.6 Functie

(5 min.) Waar dient dit werk voor? Wordt de kunstenaar er rijk van of dient het een hoger doel? Kees vindt het geen eenvoudige vraag.

 

Waarom deze geïllustreerde interviews?

Als docent beeldende vorming ben je altijd op zoek naar middelen om te komen tot meer verdieping en verbreding van en plezier in het eigen werk van je cursisten. Behalve boeken, filmpjes op Youtube en powerpoints zocht ik naar materiaal dat bepaalde minder toegankelijke facetten van kunst, techniek en kunstbeschouwing illustreert.

De oplossing: eigen materiaal maken. In dit geval interviews met een zelf gekozen kunstenaar met afbeeldingen van zijn werk erbij ter illustratie. En dat gezet op mijn eigen site, zodat het makkelijk bereikbaar is tijdens de les en ook thuis.

Het geheel bestaat uit 16 korte films, meest 2-5 minuten, waarin je wordt ingewijd in de geheimen van een Zeeuws kunstenaar. Wat Kees in een paar minuten vertelt gaat natuurlijk over een proces van jaren, moeilijk dat in één keer helemaal te bevatten, daarom staan de films online, zodat je ze nog eens terug kunt luisteren/zien.

 

De keuze voor Kees van Gilst

Zijn werk, waarmee ik kennis maakte bij atelierbezoek en bij tentoonstellingen, vind ik prachtig, vooral de kartons en schilderijen met gemengde technieken en eitempera. Vooral de tempera heeft een heel bijzondere uitstraling.

Hij is een bijzonder mens, iemand die de lat voor zichzelf heel hoog legt en die bovendien erg goed en enthousiasmerend over zijn werk kan vertellen.

 

Naar Kees

Toen ik besloot deze interviews te maken, was het verband tussen Kees en mijn cursisten dan ook gauw gelegd: als hij ze eens kon duidelijk maken wat ik bedoel!
Daarom ben ik naar Kees gestapt en heb hem gevraagd of hij mee wilde werken.
Tot mijn plezier zei hij ja en vond hij het zelfs leuk om te doen.
Gewapend met apparatuur, ging ik diverse keren naar hem toe. We praatten in de keuken en in het atelier over zijn werk. Ik nam gesprekken op met een recorder, maakte foto’s en een stukje film. Kees had zelf ook foto's en heel oude dia's die ik omzette in digitale beelden. Al deze losse delen bracht ik bij elkaar in korte 'films' van 2 tot 5 minuten, met het programma Premiere Elements van Adobe.

Ik ben Kees veel dank verschuldigd voor de tijd die hij aan dit project heeft besteed.

 

naar boven